Jenamena fest

Sobota, 4. januar 2014 – 18.00

E-pošta Natisni PDF

Gledališče slepih in slabovidnih NASMEH: OH, TE NORE ŽENSKE

(komedija)

 

(venček kratkih komedij Izdelek in kapital, Žajfarca, Sol in tobak)

 

oh te_nore_zenske

 

 

Igrajo:
Ladka Hunjet
Irena Temlin
Anja Hočevar
Luka Pavlin


Režija: Alenka Bole Vrabec


Mentorica: Mateja Mlačnik


Oh, te nore ženske, povezujejo tri komično-satirične monologe italijanskega dramatika Alda Nicolaja.


Igralke in igralec … Predstavljajte si! Stojijo na odru in pripovedujejo svojo zgodbo v temo. In tema oživi, iz nje prihajajo barve, oblike, podobe, prikazni … Iz teme prihaja tudi vzdih, smeh, dlan gledalca. Aplavz.


Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh je bilo ustanovljeno leta 1996. Gledališče je edinstveno v Sloveniji.


Združuje slepe in slabovidne gledališke ustvarjalce iz vseh koncev naše dežele. Okoli 30 je igralcev, spremljevalcev in strokovnih delavcev, ki se ob koncih tedna nagnetejo na in pod oder ter študirajo, se smejejo in ustvarjajo like, predstave, dogodke.


Najbrž se mnogi, ki ste videli predstave Nasmehovcev sprašujete, kako lahko človek, ki ne vidi tako sproščeno hodi po odru. Odgovor je preprost – veliko vaje, nekaj občutka in posebne scenske oznake po tleh. Scena je vedno postavljena v istem razmerju na vseh odrih, kjer gostujejo.


Slepi in slabovidni igralci se morajo na novo naučiti precej več kot le tekst. Učijo se gibov, mimike, gest, kretenj in tudi pogleda v soigralca, kar je videčim samoumevno. In potem vse skupaj uskladijo na odru.


Vsi ti drobni kamenčki sestavljajo mozaik, v katerem se odkrivajo vedno nove gledališke dogodivščine in predvsem super zabava.