Jenamena fest

Sobota, 16. oktober 2013 – 19.00

E-pošta Natisni PDF

Radgonski celovečerni film: KOLEGA

(triler, komedija)

 

kolega

 

DOLŽINA: 85 min

 

Režija, scenarij, montaža: VASJA ROVŠNIK

 

Igrajo: JURIJ HUSAR, IZTOK HORVAT, BORIS JAUŠOVEC, BORUT STERGAR, SAMO TUŠ, DUŠAN RADIČ, DENNY THERAUX, MANJA RANC-KOSAR, MELITA HAMLER, SONJA KARLO, JERNEJ ŠAVEL, GREGOR ŠMID, GORAN GLAVAČ, MIRKO FRAS, DUŠAN RAKAR, SANDRA MITROVIĆ, RAJKO MITROVIĆ, VITO DUNDEK, DAMIJAN SOVEC, SERGEJ BRANDL, BORIS JAUŠOVEC, VALENTINA ŠKAFAR, JURE VOLF, ZORAN SMILEVSKI, DARE DVANAJŠČEK, PETER JANČAR, SAŠO REBRICA, ROK KOROŠEC, JOSIP MEKIŠ, DITKA VOLF, KRISTJAN KOLBL, POLDI IVANEK, NIKO PINTARIČ, DARKO FIRŠT, MATEVŽ FIRŠT, TONE REGORŠEK, DARKO FRAS, EMIL HOLC, BERNARD TIVADAR, DARE BRUMEN in drugi

 

Kamera: VASJA ROVŠNIK, DOMINIK FRAS, BORUT STERGAR, TOMAŽ HOJNIK

 

Direktor fotografije: DOMINIK FRAS

 

Ton: LEON ŽNIDARIČ, VASJA ROVŠNIK, ZORAN SMILEVSKI

 

Maska: BOŠTJAN RAUTAR Luč: DOMINIK FRAS, VASJA ROVŠNIK, ZORAN SMILEVSKI in drugi

 

Glasba: RUŠPROJEKT MUSIC, SIGUR ROS, WRONG

 

Producent: RUŠPROJEKT

 

Plot:

Film je predzgodba lanskega celovečernega filma Kolesarji v temi. Dogajanje je postavljeno v leti 2012/13, v fiktivno pomursko mestece. Protagonist zgodbe je (spet) Bojan Borko, mali človek srednjih let, ki vsak dan s kolegom Srečkom, ki je hkrati njegovo popolno nasprotje, popiva ter gleda TV, medtem ko po severovzhodnem delu države lomasti množični morilec, ki žrtev ne izbira. Medtem ko policija tava v temi, spremljamo začetek politične kariere Borkovega kolega Srečka Novaka, njun konflikten medsebojni odnos, ki se zaradi ideološkega nestrinjanja vedno bolj lomi, ter odnos med s službo preobremenjenim očetom in njegovim metroseksualnim sinom. Hkrati je skozi vrstice prikazana tudi shizofrena situacija, v kateri se je zavoljo finančne, politične in vrednotne krize znašel razklani slovenski narod, še posebej v od države pozabljenih regijah, kot je npr. Pomurje.

 

Film je režiral Radgončan Vasja Rovšnik, zgoraj omenjeni film pa je že njegov tretji igrani celovečerec, posnet v sklopu Kulturno-umetniškega društva za razvoj alternativne kulture Radgona (krajše KUD ZRAK).

 

V filmu prostovoljno nastopa več kot 40 Radgončanov, katerih nihče nima formalne filmske izobrazbe. Film je bil posnet na več lokacija v Radgoni in Pomurju, od februarja do julija 2013.

 

Režiser, igralci in ekipa so film posneli brez honorarja, le z najosnovnejšo opremo (fotoaparat, objektiv, diktafon) in veliko dobre volje.