Jenamena fest

Nedelja, 1. december 2013 – 19.00

E-pošta Natisni PDF

SDD Jaka Štoka: NA ODPRTEM MORJU (SLAWOMIR MROZEK)

(komedija)

 

na odprtem_morju

 

Igrajo:

Debeli (Jernej Bufon)

Srednji (Mitja Kemperle)

Suhi (Ilja Bufon)

Poštarka (Meta Starc)

Lakaj (Vesna Hrovatin)

 

Scenografija, kostumi, izbor glasbe, režija: Gregor Geč

 

Zgodba se dogaja na splavu, kjer trije moški načrtujejo ljudožersko strategijo za preživetje. Nekoga je treba pojesti, postavlja pa se vprašanje, kdo bo žrtev. Najprej se dogovorijo za demokratične volitve, nato iščejo socialno ustrezne razloge …

 

Igralci se znajdejo »na odprtem morju«. Kot brodolomci plavajo po izvrstnih dialogih, ki preko pretanjenega, ostrega in skoraj črnega humorja ustvarja odrske situacije, ki še kako zrcalijo stanje v družbi, v kateri živimo. Boj za preživetje je zelo krut. Še posebej, če posameznik poseže po najbolj sprevrženih metodah za dosego svojega cilja. Na koncu nekdo ostne lačen, drugi je sit. Za kakšno ceno? Za ceno življenja?

 

V predstavi se napetost ne stopnjuje, je silno prisotna od prvih replik, ko v nekaj besedah že doseže vrhunec. Stopnjuje pa se v gledalcu občutek tesnobe, ko vedno globlje, ostro in jasno razume, da ne gre za fizično nujo, temveč za politično eksekucijo najšibkejšega člena. Kljub hudomušnemu obravnavanju srečnega konca seveda ne bo.

 

Gledališki dogodek, kot ga uprizarjajo, vedno bolj strašljivo odzvanja v svoji aktualnosti.

 

»Prava svoboda je le tam, kjer ni navadne svobode« (Suhi)