Jenamena fest

Nedelja, 22. december 2013 – 19.00

E-pošta Natisni PDF

Film: ČEFURJI RAUS!

(komedija)

 

cefurji raus

 

Film, posnet po slovenski knjižni uspešnici Čefurju raus! avtorja Gorana Vojinovića, predstavi monotono življenje mladih fužinskih domačinov Marka, Adija, Acota in Dejana, ki med uganjanjem norčij najraje brezdelno posedajo pred domačim blokom. Markov oče ima s sinom velike košarkarske načrte, toda konfliktni Marko se spre s trenerjem in preneha z igranjem. S prijatelji se zapleta vedno globlje v težave, poleg nadležnih policistov in nerazumevajočih staršev pa se mora soočiti tudi s težavnimi miselnimi in kulturnimi razlikami, ki jim je vsakodnevno izpostavljen.


Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je medtem izšla na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni Gori, na Poljskem, Češkem in Švedskem, v Sloveniji pa doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je zbrala že več kot 300 ponovitev.


V sodelovanju z legendo jugoslovanskega filma Abdulahom Sidranom, avtorjem predlog za kultna filma Emirja Kusturice “Se spomniš Dolly Bell” in “Oče na službenem potovanju”, je Vojnović napisal scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno. Na ta način se je zgodba o Fužinah, Marku, Adiju, Acotu, Dejanu, njihovih čefurskih starših, seksi voditeljici, nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih, končno vrnila na svoje izhodišče, saj jo je Goran Vojnović sprva napisal kot scenarij in šele nato preoblikoval v roman.


Film Čefurji raus! si je od začetka predvajanja v kinematografih 3. oktobra 2013 v prvem koncu tedna predvajanja ogledalo več kot 13.500 gledalcev. S tem se je film uvrstil na prvo mesto lestvice najbolje gledanih filmov ob prvem koncu tedna predvajanja v Sloveniji.